One size doesn’t fit all

Tiada satu pun ubat yang boleh menyembuhkan kesemua jenis penyakit.

Dalam hadis “habbatus sauda penyembuh segala penyakit, kecuali mati” itu sekalipun, para ulama berbeza pandangan dan menyimpulkan akan adanya penyakit ‘panas’ dan penyakit ‘sejuk’, yang mana habbatus sauda’ hanya berkesan untuk penyakit panas, tidak pada penyakit sejuk.

Antara ulama yang berkomentar sedemikian adalah al-Hafiz Ibn Hajar Al-asqalani.

Nabi S.A.W pernah ditanya, “Apakah amalan yang paling baik”. Jawapan baginda sentiasa berbeza-beza. Ada yang Baginda jawab, “berjihad di jalan Allah”. Ada yang dijawab, “solat di awal waktu”, dan ada juga yang dipesan agar berbakti kepada ibu bapa.

Kepelbagaian jawapan kepada soalan yang sama adalah kerana situasi individu yang bertanya tadi juga berbeza-beza. Bagi orang yang masih mempunyai orang tua yang memerlukan perhatiannya, tentulah berbakti kepada mereka adalah amalan yang terbaik.

Manakala bagi orang yang sering cuai dan lalai dalam solat, maka amalan paling baik buatnya adalah bersolat di awal waktu. Begitulah juga dengan orang yang gagah perkasa dan mampu berjihad, maka jihadlah yang terbaik buatnya.

Begitulah juga solusi kepada masalah LGBT. Kita tak boleh pukul rata dan asak semua.

Mereka juga ada 2 golongan. Golongan pertama adalah golongan yang sedar diri mereka salah dan mereka sentiasa berperang dengan diri mereka sendiri untuk berubah.

Golongan kedua adalah golongan alpha, yang tidak rasa bersalah dan juga tidak mahu kalah. Mereka mahu mencabar pihak yang tidak sehaluan dan bertentangan dengan mereka.

Orang yang mahu membantu mereka juga ada dua jenis.

Pertama, yang seperti Dr Mujahid yang mempunyai kuasa perundangan dan penguatkuasaan di tangannya.

Kedua, orang yang seperti Ustaz Ebit Lew, yang mempunyai kuasa diplomasi dan pujuk rayu.

Kedua-dua mereka adalah penting. Jika dakwah adalah paku, maka perundangan adalah penukul. Jika tiada salah satunya, bagaimana kita mahu menyangkut medal di dinding.

Begitulah juga cara kita kombat maksiat. Kita perlu kepada kasih sayang dan ketegasan.

Saya tertarik dengan kesabaran dan toleransi Nabi Muhammad S.A.W ketika melayan karenah kaum munafik di sekeliling Baginda.

Apakah Baginda tidak tahu agenda Abdullah Bin Ubay dan konco-konconya, walhal beberapa kali wahyu diturunkan oleh Allah kepada Baginda, melondehkan komplot mereka.

Namun begitu, adakah baginda bertindak keras dan kasar kepada mereka?

Tidak.

Mereka dilayan seperti biasa. Hinggakan di saat ada sahabat yang meminta izin kepada Rasulullah S.A.W untuk memenggal kepala orang-orang munafik ini pun, Baginda cepat-cepat menolak. Baginda S.A.W tetap menunjukkan compassion dan kasih sayang, kerana tidak mahu dipandang sebagai seorang pemimpin yang menumpahkan darah sahabatnya.

Bahkan di saat kematian Abdullah Bin Ubay pun Baginda masih bersimpati dan mahu untuk mensolatkan dan mendoakan mayat Abdullah Bin Ubay, tetapi dilarang oleh Allah S.W.T melalui ayat 84, surah At Taubah.

Dalam masa yang sama, ketegasan Nabi S.A.W juga boleh dilihat apabila Baginda S.A.W mengamanahkan kepada Huzaifah al-Yamani R.A senarai nama orang-orang munafik di zaman itu.

Saya sebenarnya hairan. LGBT ini bukanlah benda baru. Mungkin ada yang kata, dahulu mereka pasif tetapi sekarang mereka lebih vokal. Tapi itu lebih kepada persepsi dan pandangan peribadi mereka. Nisha Ayub pernah berkata, “Malaysia once a progressive nation before the introduction and set up of Majlis Fatwa (islamic edicts) around 1982”.

Maknanya pihak kerajaan telah mempunya pengalaman lebih 36 tahun dalam berdepan dengan mereka. Namun begitu, tidak salah juga jika saya katakan yang isu ini mungkin tidak akan selesai dalam masa terdekat.

Kalau semua masalah boleh diselesaikan dengan hukuman, maka sudah tentu semua orang akan ke penjara.

Tetapi jika semua masalah diselesaikan hanya dengan nasihat dan memaafkan, maka buat apa kita bina penjara?

Pernah terfikir?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s