Review Cordless Vacuum Cleaner Perry Smith Sonic Pro X5

Penyedut hampagas (vacuum cleaner) ini saya beli semasa promosi 11/11 lepas di Shopee. Sebenarnya memang dah lama teringin nak beli vacuum cleaner baru, tapi selalunya tersimpan dalam ‘cart’ sahaja. Tapi untuk jualan 11/11 lepas, saya dapat beli vacuum cleaner ini dengan harga yang murah, iaitu pada harga RM 478.00.

Dalam kotak, ada 6 barang:

  • 1 unit motor vakum
  • 1 tiub penyambung
  • 1 penyedut untuk sofa dan lantai
  • 1 berus fabrik ‘dust mites’
  • 2 aksesori penyedut
  • 1 detachable and rechargeable battery

Positive

  1. Sedutan dia kuat. Ada 2 mod sedutan, normal dan kuat. Mod normal untuk sedutan biasa, dan kuat untuk menyedut sampah yang kasar dan berat.
  2. Penyedut sofa dan lantai dia sangat efektif untuk menyedut habuk halus. Contoh karpet tu kita tengok dan sentuh, macam dah bersih. Tapi bila kita vakum, rupanya ada lagi habuk yang mikro yang disedut.
  3. Vacuum cleaner ini boleh dipusing 180 darjah untuk sedutan di sudut yang sukar dan sempit. Sangat ergonomik.
  4. Boleh sangkut (ada hook). Jadi nak simpan tu save space.
  5. Motor tak bising sangat.
Saya pasang hook dalam stor je, jadi jimat ruang.

Not So Positive

  • Berat 1.2kg, jadi kena kerap tukar tangan kiri dan kanan, kalau tak lenguh juga tangan.
  • Bateri tahan 40-30 minit je lebih kurang. Tapi sebenarnya semua model ‘cordless’ memang ada masalah dengan battery. Charge 4-5 jam, tapi penggunaan cuma 40-30 minit.

Rating

Kalau saya, saya bagi 5 bintang⭐ sebab saya suka vacuum cleaner jenis ni. Agak murah kalau nak dibandingkan dengan jenama lain yang mempunyai fungsi yang serupa.

Cuma kalau nak beli, saya cadangkan beli semasa ada promosi untuk dapatkan potongan harga yang besar.

2 thoughts on “Review Cordless Vacuum Cleaner Perry Smith Sonic Pro X5

  1. Thanks for your review. Could I ask you some questions about this vacuum? How does it work after months? Battery and machine still work well? Does hair get stuck in the roller brush? Can we remove the dust bin? Does it heavy to use in higher positions like curtain or ceiling? How many Kpa does the vacuum have in normal mode (I know the max mode is 30kPa)? Thank you

    Like

    1. 1. Works just fine
      2. Yes, battery & machine still good as new
      3. Yes. Hair & threads tends to stuck in the roller. Every once in a while, i need to open the roller to remove the stucked hair
      4. Yes, dust bin can be removed.
      5. I would say it is not very heavy because i my arm don’t get tired by holding the V Cleaner
      6. Not particularly sure. Maybe 20 or half?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s