Benarkah Membaca Tanpa Guru Ibarat Berguru Dengan Syaitan.

Polemik “tudung” di dalam masyarakat Malaysia bukanlah benda baharu. Bukan seorang dua yang berhujah, kononnya rambut bukan aurat kerana ia tidak disebut secara khusus di dalam al-Quran. Sebaliknya, golongan “orang paling alim di zaman ini” mendakwa berhijab adalah budaya orang arab semata-mata.

Dalam mengenali agama Islam, kita harus mengetahui bahawa agama Islam berkongsi susur galur yang serupa dengan dua buah agama samawi lain iaitu agama Yahudi dan Kristian. Ajaran hanif, tauhid, atau monotheism adalah asas di dalam agama Yahudi, sebelum dorongan politik membawa kepada wujudnya agama kristian, dan kelahiran agama Islam.

Sekalipun berasal daripada keluarga yang sama, perbezaan paling ketara antara agama Islam, Yahudi dan Kristian adalah pada adanya Nabi Muhammad S.A.W. Pendeta-pendeta dan rahib-rahib yang menghafal kitab-kitab suci telah pun meramalkan akan kedatangan seorang rasul terakhir.

Mereka ternanti-nanti akan datangnya Rasul akhir itu kerana mereka percaya, Rasul itu adalah ‘messiah’ atau penyelamat mereka. Mereka berfantasi, kononnya messiah kedua ini akan membimbing, menyelamat, dan memenangkan mereka, seperti Musa A.S saat dikejar firaun, dan seperti Isa A.S sebelum disalib oleh gabenor Rom yang bimbang dengan pengaruh politik Nabi Isa A.S

Sedar atau tidak, sebenarnya kunci untuk melemahkan orang Islam adalah dengan menimbulkan keraguan, prasangka, dan prejudis kepada Nabi Muhammad S.A.W.

Para orientalist cuba memainkan persepsi-persepsi jahat seperti Nabi Muhammad S.A.W melakukan kesilapan, melampaui batas, tidak berhikmah, dan bertindak di atas sifat-sifat manusiawi. Akhirnya, umat Islam sendiri tidak lagi mempercai sunnah, meninggalkannya, dan menolaknya. Mereka berfantasi dan romanticism sendiri kononnya cukuplah dengan al-Quran daripada Tuhan, tidak perlu lagi sunnah kerana sunnah adalah daripada manusia.

Inilah yang berlaku kepada kita.

Kita kata rambut wanita bukan aurat tetapi budaya, kerana di sisi kita, apa yang Nabi buat, atau apa yang Nabi suruh sahabat buat, tidak mempunyai makna di sisi kita.

Kita terlalu jauh daripada sikap Ibnu Umar R.A, yang dilihat secara tiba-tiba membongkok saat melalui sebuah jalan walaupun tiada halangan di situ. Saat ditanya akan sebabnya, beliau bercerita yang suatu ketika dahulu pernah ada sebatang pokok di jalan itu. Ketika Nabi S.A.W melalui jalan itu, Baginda akan membongkok untuk melepasi halangan pokok itu. Perkara itu disaksikan, dikenang dan diikuti oleh Ibnu Umar R.A kerana rindunya kepada momen-momen bersama dengan Baginda S.A.W.

Menghilangkan rasa hormat, cinta, dan kagum kepada Nabi Muhammad S.A.W, bukan hanya agenda musuh-musuh Islam. Sebaliknya wujud gerakan-gerakan yang menyeru supaya “mencintai Rasulullah seadanya” daripada kalangan agamawan sendiri. Mereka takut umat Islam terjatuh ke lembah kesyirikan dan menyembah Baginda.

Kerisauan ini tidak berasas sebenarnya. Belum ada lagi orang yang cintakan Nabi, suka berzina, rasuah, dan berperangai ala samseng. Yang gangster dan mulut celupar ini selalunya terhadap kopiah, jubah, dan janggut pun dia sudah allergic.

Apatah lagi terhadap sunah.

Nah, kepada orang suka menolak ulama dan suka ikut kepala sendiri ni, saya ada nasihat;

Membaca segunung buku memang boleh menjadikan kita semakin pandai berhujah dan berdebat, tetapi haribulan, boleh menjadikan kita semakin jauh daripada Tuhan.

Sebab itulah ulama-ulama zaman dahulu membuat kiasan, “Orang yang membaca tanpa guru, gurunya ialah syaitan”.

Kerana buku mungkin boleh mengajar kita tentang adab, tetapi bukan mengajar kita supaya beradab.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s